Vi blev jättesugna på Langos i somras och tänkte att det är kul att göra när man har besök, ännu roligare att fritera på stekhällen om vädret tillåter också! 

8 st Langos

  • 50gr jäst
  • 6dl fingervarmt vatten
  • 14 dl vetemjöl special
  • 400gr kokt potatis (ca 4 medelstora)
  • 1 msk salt

Vitlöksolja

  • 1dl rapsolja
  • Ett gäng pressade vitlöksklyftor

Frityrolja

  • Minst 1 liter rapsolja till att fritera på Muurikkan
  1. Skala och koka potatisen, låt svalna.
  2. Häll upp olja i en skål och pressa i vitlöken
  3. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt).
  4. Lös jästen i vattnet och häll i saltet.
  5. Blanda ner mjölet och sen i med mosad potatis.
  6. Låt jäsa i 40-45min
  7. Ta upp degen på mjölad bänk, knåda lite och dela i 8 lika stora bitar och tryck ut dom med händerna till önskad form. Mjöla gärna lite då degen är väldigt kladdig
  8. Låt jäsa 15min och förbered nu tillbehören och hetta upp rapsolja i din stekhäll eller wok/kastrull. Vi använde lite över 1 liter i Muurikkan. När oljan är 180 grader är det dags att försiktigt sätta i en eller två langos. Akta så det inte stänker! Ta gärna hjälp av någon då degen gärna klibbar fast i både verktyg och den mjölade bänken. Fritera i 2-3 minuter per sida (beroende på tjocklek. Lyft och titta nån gång för att se så det inte bränns.
  9. Pensla med vitlöksoljan direkt efter dom är färdiga och sätt bröden på lite hushållspapper.
  10. Toppa med dina valda tillbehör och njut.

Mmmm… det blev så gott! Två gånger gjorde vi langos i somras och alla uppskattade det lika mycket som vi!