Vi blev jättesugna på Langos i somras och tänkte att det är kul att göra när man har besök, ännu roligare att fritera på stekhällen om vädret tillåter också!
8 st Langos
- 50gr jäst
- 6dl fingervarmt vatten
- 14 dl vetemjöl special
- 400gr kokt potatis (ca 4 medelstora)
- 1 msk salt
Vitlöksolja
- 1dl rapsolja
- Ett gäng pressade vitlöksklyftor
Frityrolja
- Minst 1 liter rapsolja till att fritera på Muurikkan
- Skala och koka potatisen, låt svalna.
- Häll upp olja i en skål och pressa i vitlöken
- Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt).
- Lös jästen i vattnet och häll i saltet.
- Blanda ner mjölet och sen i med mosad potatis.
- Låt jäsa i 40-45min
- Ta upp degen på mjölad bänk, knåda lite och dela i 8 lika stora bitar och tryck ut dom med händerna till önskad form. Mjöla gärna lite då degen är väldigt kladdig
- Låt jäsa 15min och förbered nu tillbehören och hetta upp rapsolja i din stekhäll eller wok/kastrull. Vi använde lite över 1 liter i Muurikkan. När oljan är 180 grader är det dags att försiktigt sätta i en eller två langos. Akta så det inte stänker! Ta gärna hjälp av någon då degen gärna klibbar fast i både verktyg och den mjölade bänken. Fritera i 2-3 minuter per sida (beroende på tjocklek. Lyft och titta nån gång för att se så det inte bränns.
- Pensla med vitlöksoljan direkt efter dom är färdiga och sätt bröden på lite hushållspapper.
- Toppa med dina valda tillbehör och njut.
Mmmm… det blev så gott! Två gånger gjorde vi langos i somras och alla uppskattade det lika mycket som vi!