Klätterställning











































Elsa ville ha en gungställning på tomten och vi tänkte först att vi köper en. Vi kollade runt lite och funderade mer och mer på en klätterställning med gunga. Men dom är ju rätt så dyra och ser ändå ganska skrangliga ut för det man ändå betalar. Så vi bestämde oss för att bygga en egen som kan stå emot ett och annat och förhoppningsvis hålla länge. Julius hittade en gungställningsinstruktion på Byggmax hemsida som såg vettig ut. Så den blev grunden för ställningen.
Verktyg som använts
Det går givetvis att komma undan med färre verktyg, men det väsentliga är “*” märkt. I listan finns såklart inte basic-verktyg med som behövs till nästan alla projekt man utför.
- Skruvdragare*
- Slagskruvdragare
- Kap/gersåg*
- Handcirkel*
- Vinkelhake*
- Vattenpass
- Rätskiva*
- Slipmaskin*
- Borrmaskin med sladd för att blanda betong* (skruvdragaren brinner gärna upp)
- Murarhink*
- Murarslev*
- Multiverktyg “feinsåg”
- Fogsvans*
- Blocknycklar*
- Tvingar*
- Borrar*
- Metallfil
- Bågfil
Jag började med att kapa 6st 70×70 stolpar i 60 graders vinkel med fogsvansen. Maskinen klarar bara 47,5 grader som mest. Längden på stolparna fick bli 3m. Det går ju att kapa längden i ett senare skede om man skulle vilja ändra.
För att skruva ihop delarna så kan man använda bult och mutter. Men jag köpte 4m M8 gängstång och ett pack låsmuttrar för att komma billigare undan. Dimensionerade också ner från M10 som det var i beskrivningen, jag använder M8 i jobbet hela tiden och vet vad den pallar så kände att så hög belastning blir det inte på den här gungställningen så att M10 behövs. Brickor hade jag redan massvis hemma. Det var bara att börja kapa till 24st bitar gängstång och sen fila till ändarna lite i vinkel så muttern skulle gå att få på lätt efteråt. En gammal avbruten fil var allt jag hade att jobba med, men det fungerade fint ändå.
Jag följde instruktionerna i Byggmax beskrivningen för själva gungställningen. https://www.byggmax.se/bygg-en-gungst%C3%A4llning
Men jag använde regelvirke istället för 28×145 som det är i beskrivningen. Här tyckte jag att det var viktigare att ha grövre dimensioner än till bultarna. Ställningen ska ju stå ett tag och virket torkar och börjar spricka med tiden. Då vill jag ha grövre så det håller längre. jag fasade av kanterna på regelbitarna för att det skulle bli lite snyggare.
Jag borrade med 7,5 borr så det trängde lite för att få mindre glapp när virket torkar och sen jag tjongade i stängerna med gummihammaren så det bara visslade om dem. Dubbla brickor innanför varje mutter för att dem inte ska böjas när man börjar dra åt.
Jag lämnade allt löst draget tills alla de 3 benen var färdiga. Så jag kunde måtta så att det blev lika brett mellan benparen på alla 3.
Nu var det dags för testmontering. Jag fick ta stöd av altanen för att allt inte skulle braka ner. Men det gjorde det ändå när stegens ena ben sjönk ner i gräsmattan så jag tappade balansen. Tog tag i toppregeln för att återfå balansen men då rasade hela ställningen utåt. Gjorde mirakulöst nog ett svanhopp från stegen med slagsida på och landade med en James Bond rullning för att komma bort från raset innan det dundrade ner. Jag fattar inte hur jag lyckades men jag hade inte kunnat fortsätta skruva dagen därpå om jag fått det över mig. Ibland är man för dum för sitt eget bästa, men det gick ju bra denna gång i alla fall =)
Jag köpte faktiskt en 540cm 170×45 regel istället för instruktionens 145×45. Dimensionerade upp här också eftersom att vuxna definitivt kommer att gunga på denna ställning. Så jag ville inte ha något onödigt svaj.
Nu var det dags att börja skruva ihop ställningen på någorlunda rätt plats.
Det blev att ta fram en lite större stege. Ställningen blev ganska stor alltså!
Att linea upp den med baksidan av lekstugan tyckte vi blev estetiskt tilltalande, och tillräckligt med plats fram till buskaget också.
Nu var det dags att måtta för att gräva 6 stora hål för att fylla med grovbetong. Jag måttade så gott det gick och dubbelkollade mer än en gång. Grävde hålen och började blanda betongen. Blandade den ganska hård för att stolpskorna skulle stå kvar i rätt höjd och lutning
2 säckar per hål gick det åt. Gungställningen ska inte välta i första taget tror jag. Jag stack ner en kabelbit och satte en stripe runt som höjdmarkering för stolpskon så ställningen skulle bli någorlunda rak.
Sen fick betongen brinna 2 dagar innan ställningen sattes på plats, och den passade rakt i skorna. Det var lite nervöst innan för det såg inte alls ut att passa. Men det var bara en synvilla som tur var. Här temporärt fastsatt med lite trallskruv bara.
Nu var det dags att skruva klätterväggen och reglar för plattformen, men vi kände väl ganska fort att det såg ut att inte bli så bra med yta att röra sig på där uppe.
Så vi bestämde oss för att sätta dit 2 stolpar till för att få lite mer yta att jobba med och kunna bygga ordentligt staket vid den tilltänkta rutchkanan. Detta gjorde även ställningen mycket stadigare.
Den andra klättringsväggen skruvades färdigt och sen kunde jag börja skruva trallen för plattformen.
Det var inte bara Elsa som var med ibland. Även Vilgot fick första parkett vid något tillfälle. Dock så hade han ledsnat vid fototillfället.
Det kliade i fingrarna så jag borrade och skruvade dit klättergreppen mitt i trallskruvandet.
Det blev att sänka in gängprylarna med en flatborr för att få skruvarna att räcka in.
Trallen på plattformen gjordes sen klart och efter det var det dags att börja skruva staketet. Jag hade 70×45 reglar liggandes som blev över från lekstugans altanbygge, perfekt. Den nedre regeln på yttersta gungställningsbenen togs bort för att lättare komma ut till den nya plattformen. Den fyllde ändå ingen funktion längre.
Vilgot fick prova på utsikten med hjälp av Bonusmorfar.
Räckeshörnen mot gungställningsbenen blev väldigt bra och stadiga måste jag säga.
Sen kom rutchkanan äntligen med posten och Elsa skulle provåka den såklart i den rekommenderade plattformshöjden, så jag fick hålla i. Ser helt vettskrämd ut men den gick också lite fort då. Så vi monterade den sen på våran befintliga plattformshöjd utan förhöjning.
Till sist så skruvades spjälorna vid rutschkanan, täckväggen mot kompisgungan och täcksidan vid tralldäckets ändträ. Nu återstod bara lite lister och ett rep på andra klätterväggen.